Zalm "Noskos" style

 

Laat je verrassen door deze op cederhouten plank gerookte Zalm met een zoet-zoute korst. 

Dit recept is grotendeels gebaseerd op het recept van Noskos.

 

Methode: Indirect middels roken op cederhouten plank.

BBQ-dome temperatuur: ca. 180C

Griltijd: ca. 20-25 minuten
Kerntemperatuur: ca. 55C

Benodigdheden: Cederhouten plank (ca. 30cm x 14cm)

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • Zalmzijde van ca. 1Kg
  • ca 8 plakjes streaky (of crispy) bacon
  • ca. 40gram Panko
  • Flesje Maple siyrup
  • Voor de marinade:
  • 0,75 cup sojasaus
  • 0,75 cup Zonnebloem olie
  • 3 Eetlepels rijstazijn
  • 1,5 Eetlepel sesam olie
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • scheutje gembersiroop

Bereidingswijze:

  1. 1.     Hak de streaky bacon met een mes fijn en meng deze onder de panko.

    2.    Voeg alle ingrediënten van de marinade in een grote ziplocker.

    3.    Snijd de staart van de zalmzijde zodat deze straks past op het plankje en stop de zalmzijde in de ziplocker met marinade.

    4.    Laat de zalm ca. 20 minuten marineren.

    5.    Stook de BBQ op en leg de cederhouten plank direct boven het vuur, sluit het deksel.

  2. 6.    Als het houten cederplankje begint te knetteren en roken, draai je deze om.

    7.    Haal de zalm uit de marinade en leg deze met ze huid op de cederhouten plank.

    8.    Bedek de zalm met het paneersel van Panko en spek en sluit het deksel.

    9.    Na 10 minuutjes open je de BBQ en besprenkel de zalm met de maple syrup waarna je het deksel weer sluit.

  3. 10.    Na wederom 10 minuten meet je de kerntemperatuur van de zalm.11.    

  4. 11. Bij een kerntemperatuur van ca. 55C kan de zalm met plank van de BBQ gehaald worden

Heerlijk om met een vorkje de zalm nu van het plankje te eten. Eventueel met wat gegrilde groene asperges in sesam olie en sesam pitjes.