Tartiflette

 

Deze heerlijke Franse aardappelschotel smaakt goed bij zowel vis, vlees als gevogelte, is eenvoudig te maken. In een gietijzeren pan op hoog vuuur starten we en vervolgens laten we op indirecte wijze alles garen en smelten tot een lekker (bij)gerecht.

Dit gerecht heb ik gemaakt op basis van het gerecht "Tartiflette" zoals dit ook beschreven wordt in het boek "Smokey Goodness - Winter BBQ" van Jord Althuizen.

 

Methode:  grotendeels indirect, maar om te beginnen direct 

BBQ-dome temperatuur: ca. 200C

Griltijd: ca. 60 minuten
Kerntemperatuur: n.v.t.

Benodigdheden: gietijzeren pan, spatel, rookhoutchunks

 

 Ingrediënten:

  • 2 EL boter
  • 250 gram gerookt spek in blokjes gesneden
  • 2 sjalotjes in ringen gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 EL tijjm
  • 200gr crème fraiche
  • 11kg krieltjes in doormidden gesneden (kort voorkoken)
  • 250 gram Reblochon (of als lastig te verkrijgen Camembert) in repen gesneden
  • peper en zout
  • Tabasco
  • Wodka

Bereidingswijze:

  1. 1.     Bereid de BBQ voor op een temperatuur van ca. 200C

    2.     Laat de gietijzeren pan hierop goed heet worden en voeg de boter toe..

    3.     Als de boter gesmolten is bak de spekreepjes aan en voeg sjalotjes, tijm en laurier toe en bak deze ca. 5 minuten mee..

    4.     Blus af met een flinke scheut wodka en voeg wat tabasko toe.

    5.     Voeg de crème fraiche, peper en zout te en roer dit goed door elkaar met een spatel.

    6.     Voeg vervolgens de aardappels toe en roer nog even allles door elkaar.

    7.     bedek het geheel met de repen kaas

    8.     Voeg houtschunks toe om riook te creeren, plaats de pan indirect en sluit het deksel van de BBQ

    9.     Na 40 minuutjes is de tartiflette klaar

Veel plezier met de bereiding, en laat het smaken.

 

Opmerking:

Om de krieltjes een mooie kleur en rooksmaak te geven kun je deze vooraf ook i.op.v. voor te koken een half uurtje roken op indirecte wijze bij ca. 200C, snij ze daarna doormidden en laat ze gedurende stap 1 t/m 5 aan de kant liggen.

I.p.v. crème fraiche kan ook gevarieerd worden met kookroom.

 

Een mooie combinatie tot een volledig gerecht is om hierbij direct een Beer Canned Chicken te maken, zie ook de foto's hier beneden op de pagina.

 

Mochten er vragen of opmerkingen zijn m.b.t.. dit gerecht, gebruik dan de contact pagina en ik zal zo snel als mogelijk reageren.

 

 

Dit gerecht is ook terug te vinden op het BBQgenot YouTube kanaal