Pulled Pork

Pulled Pork, heerlijke sappige stukjes getrokken varkensvlees. Dit maak je van procureur (varkensnek zonder been) of van Boston Butt (bovenste deel varkensschouder mogelijk met been). Heerlijk op een broodje, vaak gecombineerd met coleslaw en jalapeno pepers.

 

De bereiding vergt wat tijd, vaak ook afhankelijk van het stuk vlees kan deze variëren tussen de 6 en 14uur.

 

Er zijn diverse bereidingen mogelijk, wel of niet injecteren, insmeren met mosterd voor het rubben, mooi is dat je hier zelf naar eigen idee mee kunt stoeien om je eigen favoriete smaak te creëren. 

 

Methode: Low-and-slow / indirect 

BBQ-dome temperatuur: ca. 100C

Griltijd: ca. 6uur - 14 uur (afhankelijk van het vlees en de temperatuur "zones'" 
Kerntemperatuur: ca. 94C 

Benodigdheden: Rooksnippers of chunks, RVS bak of Vuurvaste schaal, Aluminiumfolie. alluminium bakje, temperatuurmeter, meat-claws, vershoudfolie, 

 

 Ingrediënten:

 • Boston Butt of Procureur (bv 2,5Kg)
 • Mosterd of Olie (bv Arachideolie)
 • BBQ rub naar eigen smaak (vaak gecombineerd met bruine suiken)
 • BBQ saus naar eigen smaak
 • Whisky (bv Jack Daniels)

Bereidingswijze:

 1. Smeer het stuk vlees in met mosterd (of Olie) en breng een flinke laag rub aan.
 2. Wikkel het vlees in vershoudfolie en plaats dit voor enkele uurtjes (of een hele nacht) in de koelkast.
 3. Bereid de BBQ voor op indirecte bereiding met een temperatuur van ca. 100C.
 4. Voeg enkele hout-chunks toe of flink wat rook snippers., de eerste drie uur neemt het vlees het beste de rooksmaak tot zich.
 5. Plaats het stuk vlees op de BBQ. en sluit de deksel.
 6. Meng wat BBQ-saus met een scheutje whiskey en appelsap, voeg eventueel hier ook nog wat rub aan toe, dit wordt je "glaze".
 7. Als het stuk vlees een temperatuur heeft bereikt van 74C, vaak is dat na. ca 4 uur, smeer je dit goed in met de glaze en sluit de deksel.
 8. Bij het bereiken van de kerntemparatuur van 80C pak je het stuk vlees in aluminium folie en plaatst het iin de RVS bak terug op de BBQ. met gesloten deksel.
 9. Bij het bereiken van een kerntemperatuur van 94C haal je het vlees in de bak van de BBQ en laat deze een uurtje afkoelen.
 10. Pak vervolgens het vlees uit, vang het vrijgekomen vocht op en meng dat met de glaze in een kommetje.
 11. In de RVS bak trek je vervolgens het vlees uit elkaar in kleine stukjes, hiervoor kun je de meat-claws goed gebruiken.
 12. Als eenmaal alles uit elkaar getrokken is, giet dan het mengsel van de glaze met het opgevangen vocht bij de pullled pork en meng dit goed onder elkaar.

Veel plezier met de bereiding, en laat het smaken.

 

Opmerking:

Mocht het langer duren voordat je vlees op temperatuur komt of blijft deze tussen de 60C-70C heel lang op dezelfde temperatur hangen, dan is dat normaal, dit wordt ook wel "de zone of het plateau" genoemd waarbij vocht gaat verdampen de ene keer duurt dat kort de andere keer lang, gewoon geduld hebben. Het inpakken van het vlees kan dit proces versnellen, maar advies is om het vlees pas in te pakken als je een mooie korst hebt bereikt. Dat is ook de reden dat ik adviseer om bij 74C de glaze op te brengen en deze tot 80C lekker te laten liggen, zo onstaat een mooie korst (Bark genoemd).

 

Pulled pork op een (rustiek) broodje samen met American Coleslaw en enkele schijfjes jalopeno pepers is heerlijk.

 

Mochten er vragen of opmerkingen zijn m.b.t. dit gerecht, gebruik dan de contact pagina en ik zal reageren.

 

Dit gerecht is ook terug te vinden op het BBQgenot YouTube kanaal