Spareribs 3-2-1

Spareribs wie kent ze niet?
Heerlijk als ze op een low-and-slow methode gegaard worden en de botjes bijna van zelf los geraken.  De bereiding op de 3-2-1 methode laat zien dat iedereen dit kan leren. De bereiding volgens de 3-2-1 methode duurt (3+2+1=) 6uur, maar dan heb je ook het gewenste resultaat. De inzet van een houtskool BBQ of smoker is aan te raden i.v.m. het smoken, maar natuurlijk kan deze methode ook op een gas-BBQ toegepast worden.
Belangrijk om te weten is dat deze methode goed werkt met  dik bevleesde spareribs, liefst met ketting (een vet rand), van 750 tot 900 gram.  Meestal bestel ik ze bij b.v. BBQuality of Beef&Steak waar je deze bevroren kunt laten bezorgen. Om de spareribs mooi naast elkaar te plaatsen gebruik ik de "Variera" RVS dekselhouder van Ikea .

 

Methode: Low-and-slow / indirect 

BBQ-dome temperatuur: ca. 100C

Griltijd: ca. 6uur
Kerntemperatuur: ca. 85C 

Benodigdheden: spareribrekje, vork, zilverfolie, grote ziplockers

 

 Ingrediënten:

 • 5 spareribs van ca. 800gram
 • BBQ rub naar eigen smaak, heel lekker is die van Noskos
 • BBQ saus naar eigen smaak, heel erg lekker is de saus van Noskos
 • Appelcider (tip: mix die met wat Jack Daniels whisky)

Bereidingswijze:

 1.  Ontvlies de spareribs door met de vork het vlies aan de achterkant los te halen en trek dit vervolgens volledig van de ribs.
 2.  Was de ribben onder koud water kort af en haal eventuele losse botrestjes weg (die kunnen zijn ontstaan bij het zagen van de ribs)
 3.  Rub zowel de voor- als achterkant van de ribben in met de gekozen BBQrub
 4. Leg de ribben vervolgens een nachtje terug in de koelkast (gebruik hiervoor b.v. de ziplocker(s)) zodat de rub goed kan intrekken.
 5. bereid de BBQ of smoker voor op indirect garen en een temperatuur van ca. 100C.
 6. plaats de ribben indirect (dus niet boven de hitte bron)  middels het rekje op het rooster, voeg een handje houtsnipper s of twee hout shunks toe op de houtskool zodat er voldoende rook ontstaat en de ribben zeker het eerste uur flink gesmoked worden. Sluit het desksel van je BBQ en laat de ribben 3 uur garen bij 100C. Voeg tussendoor als nodig nieuwe houtsnippers of shunks toe.
 7. Neem het rekje met de ribben van de BBQ en neem voor elke rib een flink stuk zilverfolie om deze in te pakken, let op dat voor het inpakken een scheutje appelcider over de ribben (in de folie) wordt gegoten.
 8. Plaats de ingepakte ribben terug in het rekje en op de BBQ (indirect) en laat deze voor 2 uuur garen bij 110C
 9. Neem het rekje met de ribben van het rooster en pak ze uit de folie (verbrand je vingers niet).
 10. Strijk de ribben aan beide kanten in met de gekozen BBQsaus.
 11. Plaats de ribben terug op de BBQ (indirect) en laat deze 1 uur garen bij 100C

Veel plezier met de bereiding, en laat het smaken.

 

Opmerking:

I.p.v. 1 uur zoals in stap 11 beschreven kan hier ook vanaf geweken worden waarbij ze enkel voor 30 minuten worden terug geplaatst om vervolgens nogmaals ingelakt te worden met de BBQ saus en ze kort (5-10 minuten) direct boven het vuur te grillen. op die manier wordt het korstje iets krokanter omdat de saus nog meer karameliseert 

 

Mochten er vragen of opmerkingen zijn m.b.t. dit gerecht, gebruik dan de contact pagina en ik zal reageren.

 

Dit gerecht is ook terug te vinden op het BBQgenot YouTube kanaal