Varkenshaas in spek jasje

De varkenshaas is de meest malse spier van het varken en bevindt zich in de rug van het varken. Het is een schuin toelopend stukje vlees dat bestaat uit de kop, middel en staart. In ons gerecht gebruiken we het middelste stuk zodat we nagenoeg over de hele lengte een gelijke dikte vlees hebben voor een gelijke garing.

Varkenshaas is lekker mals en mag rosé (net gaar) gegeten worden.

Door de vulling met kaas en zoete chutney en het krokante jasje van spek creëren we hiermee een heerlijk stukje sappig vlees. Dit gerecht kan zowel op een gas als op een houtskool BBQ bereid worden.

 

 Methode:  grotendeels  Indirect, op het einde kort direct. 

BBQ-dome temperatuur: ca. 180C

Griltijd: ca. 30-40 minuten
Kerntemperatuur: ca. 65C

Benodigdheden: keukentouw of prikkertjes

 

 Ingrediënten:

 • Varkenshaas van ca. 800gram
 • ca 8 plakjes ontbijtspek
 • Blauwe roombrie
 • Chutney of een zoete saus naar smaak
 • peper en zout

Bereidingswijze:

 1. 1.     Maak in de lengte van de varkenshaas een diepe inkeping (i.d.v.v. een beursje, zodat de randen heel blijven en er niets uit kan lopen)

  2.     Vul deze inkeping met de roombrie en doe eventueel een klein laagje chutney erin.

  3.     Leg enkele plakjes spek aaneengesloten naast elkaar op je werkblad over de totale lengte van de varkenshaas die je vervolgens bovenop het spek legt.

  4.     Strooi naar smaak peper en zout over het varkenshaasje.

  5.     Knijp het varkenshaasje dicht en rol het spek strak om het varkenshaasje.

  6.     Je kunt nog eventueel prikkers of keukentouw gebruiken om hem goed dicht te houden.

  7.     Verwarm de varkenshaas indirect op een temperatuur van 180C voor ongeveer 30 minuten, tot een kerntemperatuur van 60C is bereikt.

  8.     Smeer het varkenshaas dan in met wat chutneysaus en laat deze nog enkele minuten op directe wijze garen tot circa 65C zo karamelliseert de saus op het spek.

  9.     Laat de varkenshaas nog enkele minuten na garen in aluminiumfolie.

Veel plezier met de bereiding, en laat het smaken.

 

Opmerking:

Om het varkenshaasje een mooie kleur te geven is het aan te raden deze te smoken, dat kan eenvoudig op een houtskool BBQ middels een handje vol rooksnippers, maar dat kan ook op een gas BBQ (Info: Smoken op een gas BBQ).

 

Mochten er vragen of opmerkingen zijn m.b.t.. dit gerecht, gebruik dan de contact pagina en ik zal zo snel als mogelijk reageren.