Hoe kan ik smoken op een BBQ

Indien je niet in het bezit bent van een SMOKER en toch je voedsel wenst te smoken op je BBQ dan kan dat. 

 

Smoken op de houtskool BBQ

Op een houtskool BBQ is dit zeer eenvoudig te realiseren door een handje vol met rooksnippers of een chunk op de brandende houtskool te plaatsen. Doe dit net voordat je het te roken voedsel op de BBQ plaats. In de eerste minuten van de bereiding wordt namelijk de meeste rook opgenomen en komt deze ook terug in de smaak.

 

Smoken op een gas BBQ

Ook op een gas BBQ kun je smoken. Er zijn zogenaamde smoker-boxen te koop die je op de flavorizers (kappen over de gasbranders) plaatst. Deze smoker-boxen vul je met houtsnippers alvorens je deze op een van de brandende flavorizers zet. In tegenstelling tot een houtskool BBQ waar de rooksnippers direct op de houtskool terecht komen en dus snel zullen gaan roken, zal het bij gebruik van een smoker-box op een gas BBQ iets langer duren. Over het algemeen houd ik zo'n 10 minuutjes aan alvorens het smoken op een gas BBQ start. 

Op het moment de rook ontwikkeling begint, plaats dan ook je voedel zodat dit optimaal en in de eerste fase van de bereiding de rook kan opnemen.